Bouwen met een positieve footprint

2 april 2024

Bij CONTEXT architecten zetten we onze ontwerpkracht in om plekken een nieuw leven te geven waarbij we gezonde en natuurlijke materialen gebruiken. Zo maken we gebouwen die een positieve impact hebben op hun gebruikers en op de wereld om ons heen.

Dat betekent dat we niet alleen zo duurzaam mogelijk willen bouwen om de schade te minimaliseren, maar dat we actief bijdragen aan het verbeteren van een gebouw en zijn omgeving.

Daarvoor hanteren onze architecten de volgende ontwerpprincipes:

  • Renovatie en hergebruik heeft voorkeur boven sloop-nieuwbouw: renovatie en hergebruik heeft een veel lagere footprint dan nieuwbouw, dus die mogelijkheid zullen we altijd eerst onderzoeken. Dit geldt ook voor de al aanwezige materialen en onderdelen van een gebouw die we kunnen hergebruiken of kunnen oogsten uit een donorgebouw.
  • Ontwerpen voor hergebruik, flexibiliteit inbouwen: Als architect nemen we niet alleen de huidige wensen van de opdrachtgever mee, maar denken we ook aan mogelijk wijzigende wensen. Daarnaast houden we rekening met mogelijke toekomstige gebruikers
  • Gebruik van hernieuwbare materialen: gebruik hernieuwbare (biobased) materialen met een zo laag mogelijke footprint. Zo kunnen we de uitstoot van de bouwsector beperken, CO2 voor langere tijd opslaan in gebouwen én bouwen we aan een gezonde leefomgeving. Er is een flinke stijging in de vraag naar houtbouw en biobased, waarmee ook de waarde van in hout gebouwd vastgoed stijgt ten opzichte van het traditioneel gebouwde. Dat maakt hout en biobased een slimme investering voor de langere termijn.
  • Slim materiaalgebruik: gebruik het materiaal in overeenkomst met zijn levensduur. Een boom doet er gemiddeld 50 jaar over om groot genoeg te groeien voor gebruik in de bouw. Dat maakt hout een kostbaar materiaal. Dat passen we toe op plekken waar het minstens zo lang gebruikt wordt (constructie, gevel) en op zo’n manier dat het hergebruikt kan worden. Een gewas als vlas, stro of hennep heeft een veel kortere groeiduur, dus die passen we toe voor de kortere termijn (meubels, binnenwanden, keukens)
  • Ontwerp gezonde binnenruimten: ontwerp voor de gebruikers van een gebouw, zorg voor daglicht, uitzicht, stimuleer beweging en gebruik alleen niet-toxische materialen, ook in de afwerking (verf, vloerbekleding, meubilair)
  • Energiezuinig: we ontwerpen zo energiezuinig mogelijk en maken daarbij gebruik van de principes van het passief bouwen om ook materiaalgebruik en kosten voor installaties zoveel mogelijk te beperken. Door te ontwerpen met de zon: deze binnen te laten in de winter en in de zomer buiten te houden, gebruiken we de gratis zonne-energie voor een comfortabel binnenklimaat. Door slim te isoleren, zorgen we ervoor dat we warmte binnen houden in de winter en buiten te houden in de zomer. Door slim te ventileren met voorverwarmde lucht, zorg je voor een comfortabel klimaat. Met zomernachtventilatie gebruiken we de natuur om het gebouw te koelen.
  • Biofilisch ontwerp: we nemen in onze ontwerpen de principes van biophilic design mee. Mensen worden bewezen gelukkiger, meer ontspannen en gezonder door in contact te staan met de natuur. Door natuurlijke elementen en materialen mee te nemen in onze ontwerpen, kunnen we dit effect in binnenruimtes bereiken. Zo maken we gezonde gebouwen waar mensen met plezier verblijven, zicht beter voelen en energieker en productiever zijn.
  • Natuurinclusief en klimaatadaptief: door groen toe te voegen in onze projecten, kunnen we bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit, het vasthouden van regenwater en het verlagen van de omgevingstemperatuur in warme perioden. 

Meer lezen over bouwen met een positieve footprint? Wij zijn geïnspireerd door het boek ‘Bouwen met een positieve footprint’ van Vincent van der Meulen. https://positivefootprint.nl/

Over Biophilic Design is veel geschreven door Stephen R. Kellert, bijv. The Practice of Biophilic Design

Lees ook

gezonde materialen

gezonde materialen

Gezonde materialen zijn niet alleen goed voor de bewoners en gebruikers van ruimtes maar ook voor de mensen die de...

Wij gaan circulair

Wij gaan circulair

De bouw is in Nederland verantwoordelijk voor 40% van al het afval. Daarnaast worden er nog teveel toxische stoffen...

circulair bouwen

circulair bouwen

Het kost op dit moment twee keer meer energie om de materialen te maken waarmee we een huis bouwen, dan om die woning...