gezonde materialen

21 mei 2024

Gezonde materialen zijn niet alleen goed voor de bewoners en gebruikers van ruimtes maar ook voor de mensen die de materialen verwerken. Door materiaal toe te passen dat vrij is van gifstoffen en oplosmiddelen, blijft de binnenlucht gezond en kun je zonder gevaar alles aanraken.

Materialen uit een biologische keten, zoals hout, vlas, stro en hennep, hebben bovendien de eigenschap dat ze vocht kunnen vasthouden. De vezels zijn afkomstig uit plantaardig materiaal, waardoor deze de capaciteit hebben om vocht op te zuigen, zoals de plant dit zelf ook deed tijdens de groeitijd. Daarmee zorgt een biobased isolatiemateriaal dat het vocht opslaat als er een hoge luchtvochtigheid is en dit weer afstaat als de luchtvochtigheid in een ruimte laag is. Dit principe werkt het best als de principes van het dampopen bouwen worden gevolgd. Deze manier van bouwen is niet alleen gezonder, maar zorgt er ook voor dat de kans op condensatie in bijv. de houtconstructie veel kleiner wordt, waarmee je (historische) constructies beschermd worden tegen houtrot en schimmel.

 

Lees ook

Wij gaan circulair

Wij gaan circulair

De bouw is in Nederland verantwoordelijk voor 40% van al het afval. Daarnaast worden er nog teveel toxische stoffen...

circulair bouwen

circulair bouwen

Het kost op dit moment twee keer meer energie om de materialen te maken waarmee we een huis bouwen, dan om die woning...