De woning was bouwkundig verouderd en is door na isolatie en uitbreiding weer helemaal klaar voor de toekomst 

hergebruik bestaande constructie, gevels, kozijnen, deuren, trap

scheiding van inbouwpakket: ruimes blijven aanpasbaar, wanden deels demontabel/openschroefbaar voor aanpassingen

isolatiemateriaal: houtvezel en cellulose

nieuwe constructie, binnenwanden, deuren en kozijnen: hout en houten plaatmateriaal

gevel uibreiding: thermisch verduurzaamd vurenhout

verwarming en warmwater d.m.v. hybridewarmtepomp

mechanische ventilatie met warmeterugwinning

pv panelen op het dak

materiaalgebruik zonder oplosmiddelen, houten bekleding zorgt voor fijne akoestiek, biobased isolatie zorgt voor vochtbalans in binnenruimtes.

DUURZAAM GEZINSHUIS IN UTRECHT

Totaalrenovatie met uitbreiding, Utrecht Welgelegen

Deze verouderde woning heeft een totaalrenovatie ondergaan en is uitgebreid om plaats te bieden aan een gezin met vier kinderen. Het oorspronkelijke huis was vrij smal, maar door een kleine uitbreiding aan de zijgevel en een diepe aanbouw in de tuin, ontstond er genoeg ruimte voor het gezinsleven. 

Op die manier was de begane grond ook direct goed geisoleerd. De overige gevels zijn voorzien van voorzetwanden met inblaas cellulose isolatie, net als het platte dak. De ramen zijn voorzien van HR++ glas in de bestaande houten kozijnen. Voor de verwarming is gekozen voor vloerverwarming in combinatie met een lucht/water warmtepomp. Mechanische ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor voorverwarmde verse lucht. De pv-panelen op het dak zorgen voor de opwekking van de benodigde stroom. 

Om materiaal te besparen maar ook om de eigenschappen van de cellulose isolatie (gebalanceerde luchtvochtigheid en akoestiek) tot hun recht te laten komen, is gekozen om de wanden te bekleden met underlayment zonder gipsplaat en stucwerk. De platen zijn zorgvuldig gekozen op de tekening van het hout. 

De gevels van de aanbouw zijn bekleed met thermisch verduurzaamde houten delen, die in de loop van de tijd mooi vergrijzen.

opdrachtgever: particulier