uitbreiding in Haarlem Overdelft

De uitbreiding aan deze jaren ’50 woning krijgt vorm. We bezochten de bouwplaats om de vorderingen te bekijken en om wat vragen van de aannemer te beantwoorden. Hij vertelde dat ze het leuk vonden om eens geen rechttoe rechtaan uitbouw te maken. Fijn om te horen, want we hebben lastige details ontworpen: de gevel verspringt een aantal keer, we hebben een staand en liggen metselverband gecombineerd en er zitten hoogteverschillen in de dakrand.

Binnen krijg je al een blik van de grote maat van de woonverdieping. Doordat de plattegrond bestaat uit aaneengesloten maar wel verschillende ruimtes, blijven de ruimtelijke verhoudingen in tact. Eén grote open aanbouw zou de intieme sfeer van de zitkamer met erker teniet doen. De bestaande keuken blijft behouden, maar wordt uitgebreid met een nieuwe kastenwand. De hele begane grondvloer wordt vervangen door een schuimbetonvloer met vloerverwarming. Dat geeft een wat vervreemdend beeld van het in het luchtledige hangende aanrechtblad.

Collega Monique legt aan de opdrachtgevers en aan collega Gemma uit welk metselverband waar komt.

https://www.contextarchitecten.nl/portfolio-item/uitbreiding-haarlemse-jaren-50-woning/

 

 

 

 

Lees ook

Wij gaan circulair

Wij gaan circulair

De bouw is in Nederland verantwoordelijk voor 40% van al het afval. Daarnaast worden er nog teveel toxische stoffen...

circulair bouwen

circulair bouwen

Het kost op dit moment twee keer meer energie om de materialen te maken waarmee we een huis bouwen, dan om die woning...