RENOVATIE EN UITBREIDING                             ITK PARKRIJKSCHOOL

 De Internationale Taalklas (ITK) geeft onderwijs aan nieuwkomers: kinderen die de taal niet spreken, leren hier in korte tijd Nederlands zodat ze kunnen doorstromen naar het regulier onderwijs.

Het Parkrijkgebouw, gebouwd in 1966, heeft ruimte voor zeven klassen. De ITK kwam hierin met 15 klassen. Wij werden gevraagd om deze uitbreiding zo efficiënt mogelijk in te passen. Door het bestaande gebouw en de wensen van de nieuwe gebruiker naast elkaar te leggen, konden we met relatief kleine ingrepen twee extra lokalen realiseren. Aan de achterzijde van de school plaatsten we 6 lokalen in tijdelijke units bij die aansluiten op de vorm en verkeersstructuur van het bestaande gebouw. Hierdoor is een beschutte patio ontstaan waar buiten gespeeld wordt. 

Met beperkte middelen hebben de gemeenschappelijke ruimtes van de school een upgrade gekregen. De nieuwe plafonds en zachte kleuren geven de school weer een eigentijdse uitstraling. Door een aantal wanden te slopen, ontstaat er een ruime entree waar een bibliotheek gemaakt kan worden, die direct bij binnenkomst duidelijk maakt waar het hier om gaat: taal. De kantoren, spreekkamer en personeelskeuken kregen glazen wanden met openslaande deuren naar de aula toe, waardoor leerkrachten en directie zichtbaar en toegankelijk zijn.

opdrachtgever: Internationale Taalklas / Stichting St. Bavo (huidige Twijs)